mes tecnics evaluar pedregades

Acord per incrementar fins a 40 el nombre de tècnics per avaluar la zona afectada per la pedregada al Segrià i la Noguera

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha acordat amb l’asseguradora estatal Agroseguro incrementar fins a 40 el nombre de tècnics que avaluen la zona afectada per la pedregada al Segrià i la Noguera de diumenge passat. Es tracta de la segona calamarsada que ha afectat la mateixa zona en menys d’un mes. Membres del Departament, acompanyats del delegat del Govern a Lleida i el president de la Diputació han mantingut aquest vespre una reunió a Gimenells  amb diferents responsables del sector per valorar els danys i veure com s’hi pot fer front.

Després de visitar algunes de les finques afectades per la tempesta de vent, pedra, i aigua de diumenge passat a Gimenells, els responsables polítics s’han reunit amb els alcaldes del municipis afectats, les organitzacions de productors, federacions de cooperatives i els sindicats del sector per comunicar-los que el Departament d’Agricultura ha acordat amb Agroseguro incrementar de 34 fins a 40 el nombre de tècnics que avaluen els danys, per tal de poder donar resposta el més aviat possible a les explotacions afectades.

A la trobada hi eren presents el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, la directora dels Serveis Territorials del DAAM a Lleida, Cristina Bosch, el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, el president del Consell Comarcal del Segrià, Pau Cabré, i l’alcalde de Gimenells, Albert Aldavert.

Agricultura també ha informat al sector de la importància de fer la declaració de sinistre el més aviat possible per tal de poder avançar més ràpidament en la tramitació de les indemnitzacions. També s’ha explicat la resta de mesures que ja es van arbitrar per la pedregada de fa unes setmanes i que ara es faran extensives als municipis afectats per aquesta, tant les que promou el propi Govern com les que s’han demanat al Ministeri. Es tracta de crèdits tous per als afectats que no tenien assegurança i de la demanda de la rebaixa de mòduls, IRPF i Seguretat Social.

La tercera pedregada en menys d’un mes

Aquesta darrera tempesta, que va tenir lloc la tarda-vespre del passat 5 d’agost, va afectar a mig Segrià i la baixa Noguera, produint nous danys en explotacions agràries a causa del fort vent i en alguns casos calamarsa. Moltes finques ja s’havien vist afectades per la tempesta del dia 27 de juliol i també per la primera i més forta que va ser el 5 de juliol, afectant principalment municipis del Pla d’Urgell.

En les tres ocasions, la tempesta es va desplaçar en direcció nord-est provenint de la Franja de Ponent, afectant la zona mitja i nord-est de la comarca del Segrià. El temporal va descarregar pedra sobre el terme de Gimenells i el Pla de la Font, la zona de Raïmat, Almacelles, zona més afectada per aquesta tempesta, i va causar danys per vent sobre els termes d’Alcarràs, Alpicat, Torrefarrera, Alguaire, Almenar, Rosselló, Benavent i Vilanova de Segrià. També s’han produït danys en algunes estructures de plantació.

L’afectació

Els cultius afectats són les plantacions de fruita dolça que encara estan per recol·lectar i algunes plantacions de blat de moro a la zona de Raïmat, Pla de la Font i Almacelles. La pedra que va caure a la zona de Gimenells i el Pla de la Font va incrementar entre un 10 i un 20% el dany per pedra que ja portaven acumulat les explotacions fructícoles, arribant puntualment a danys del 80% de la collita. Les fortes ventades acompanyades de pedra i aigua intensa han causat danys en la vinya, principalment a causa del vent, per fregament, cops sobre el raïm i caiguda de fulla, afectant una superfície d’unes 200 hectàrees i amb danys significatius de fins al 50% sobre una superfície d’unes 80 hectàrees a la zona de Raïmat.

El vent ha produït danys per caiguda del fruit principalment del cultiu de la pera, de les varietats Conference i Alexandrina, que encara estan per recol·lectar. Els danys oscil·len entre el 10 i el 30% de la collita i se sumen als danys de tempestes anteriors, dificultant l’aprofitament dels fruits anteriorment danyats per destí industrial, i accelerant la podridura dels fruits en els pròxims dies, quan s’esperen fortes calors.

En total es calcula una afectació de prop de 900 hectàrees per la tempesta del passat diumenge, que s’haurien de sumar a les prop de 4.000 de la del passat 27 de juliol i a les més de 20.000 de la del 5 de juliol.